Terrazzo

En beprövad teknik i modern form

Många av oss går dagligen över ett Terrazzogolv, ofta utan att tänka på det. I exempelvis ett trapphus, en matvaruaffär, på ett resecentrum, eller i en hotellobby. Vackra, slitstarka och lättskötta golv som gör jobbet varje dag, år efter år. Inte konstigt att Terrazzo är så populärt!

Terrazzo är unikt och naturligt

Precis som snöflingor så är inga terrazzoprodukter identiska med varandra. De är unika, vackra och naturliga.

Dessutom är terrazzon homogen och kan därför slipas om. På så vis kan man enkelt återskapa den ursprungliga ytan även efter decennier av användning och slitage.

Miljövänligt

Basen i terrazzo utgörs i huvudsak av återvunnet material från naturstensbrytning, hämtad direkt från naturen och ofta i närområdet för tillverkningen. Vanligast är marmor, men det kan även vara granit eller någon annan naturstensort. I de flesta av våra terrazzoprodukter blandas detta med vit s.k. Portlandscement, vatten och färgas sedan med hjälp av järnoxider.

Fabriker återanvänder sitt vatten för delar av tillverkningsprocessen och i vissa fall där nytt vatten behövs använder man sig  t o m av regnvatten - som givetvis är helt fritt från kalk, klor och tvättmedel. Någon hög värme krävs heller inte i tillverkningsprocessen för Terrazzo. Vi kan numera dessutom erbjuda produkter skapade ur ballast som har återvunnits en andra gång, då från tidigare installationer. Allt detta för att minska vår miljöpåverkan ytterligare.

I vår strävan mot en miljövänlig verksamhet transporterar vi i största möjliga mån våra produkter via järnväg. I genomsnitt fraktas produkterna mer än halva sträckan mellan fabrik och kund med tåg. Järnvägstransporter har vid mätningar visat sig ge 94% lägre CO₂-utsläpp och 82% lägre energiåtgång jämfört med motsvarande vägtransporter.

Alla dessa parametrar är av vikt i vår strävan efter att minska råvaru- och energiåtgång samt CO₂-utsläppen.

Terrazzo är extremt tåligt

Vi på Eurogolv Terrazzo arbetar med terrazzotillverkare som använder sig av de bästa råvarorna och tekniskt avancerade tillverkningsmetoder. Detta ger tåliga och pålitliga produkter av högsta kvalitet och med utmärkta fysiska och tekniska egenskaper vad gäller hårdhet, slitstyrka och enkelt underhåll. Terrazzo är en idealisk lösning för applikationer med högt slitage och som kräver både en elegant estetik och en hållbar finish.

Terrazzo har många användningsområden

Terrazzo är ett modernt och naturligt material som passar perfekt i bland annat golv, socklar, trappbeklädnader, fasader och avtäckningar. Detta i många olika inomhusmiljöer där människor rör sig, som skolor, flygplatser, köp- och resecentrum, butiker, sjukhus, men även i bostäder, museer, hotell och restauranger.

Terrazzo är ett väl beprövat material

Användningen av terrazzo kan spåras ända tillbaka till romartiden, vilket innebär att det är ett välkänt och väl beprövat material; både pålitligt och tidlöst elegant. Terrazzon har en extremt lång livslängd jämfört med många andra byggnadsmaterial och blir, om man tar hand om det, bara vackrare med åren.

Det är också möjligt att ta fram egna kulörer redan vid relativt små kvantiteter för terrazzo, vilket samtidigt ger fördelen att det går att kopiera utseendet på tidigare installationer. Detta kan vara viktigt då man behöver komplettera eller återskapa terrazzoytor.

Här kan du ladda ned användbara dokument

Klicka på önskad knapp för att öppna. För att kunna öppna pdf-filer behöver du programmet Adobe Reader som finns att ladda ner gratis på Adobes hemsida.

Skötselinstruktioner för Terrazzogolv

Med rätt skötsel blir ditt terrazzogolv lättare att underhålla, samtidigt som lystern i den vackra ytan kan bibehållas under mycket lång tid. Ladda ned PDF-dokumentet (240 kB).

Varuinformation - Säkerhetsdatablad Terrazzo Standard (EGSG)

Varuinformation för cementbunden tvåskiktsplatta.
Ladda ned PDF-dokumentet (650 kB).

Varuinformation - Säkerhetsdatablad Terrazzo Special (EGAB, EGAT, EGMT)

Varuinformation för cementbunden enskiktsplatta.
Ladda ned PDF-dokumentet (650 kB).

Varuinformation - Säkerhetsdatablad Terrazzo Resin (EGR, EGSM)

Varuinformation för resinbunden enskiktsplatta.
Ladda ned PDF-dokumentet (650 kB).

Byggvarudeklaration Terrazzo Standard (EGSG)

BVD för cementbunden tvåskiktsplatta.
Ladda ned PDF-dokumentet (224 kB).

Byggvarudeklaration Terrazzo Special (EGAB, EGAT, EGMT)

BVD för cementbunden enskiktsplatta.
Ladda ned PDF-dokumentet (225 kB).

Byggvarudeklaration Terrazzo Resin (EGR, EGSM)

BVD för resinbunden enskiktsplatta.
Ladda ned PDF-dokumentet (47 kB).

Frågor och svar